Aanhangwagen

Het aanhangwagen rijbewijs (E bij B)Aanhangwagen achter personenauto

 De rijopleiding bereidt je voor op het rijexamen voor het rijbewijs categorie B-E. Na het behalen van het examen voor deze categorie, ben je bevoegd om motorvoertuigen te besturen van de categorie B-E.

Als u op of na 19 januari 2013 uw BE rijbewijs haalt, mag het gewicht van de aanhangwagen of oplegger niet zwaarder zijn dan 3500 kg. Voor opleggers of middenasaanhangwagens is hierop wel een uitzondering mogelijk. Bij deze voertuigen kan namelijk gewicht worden overgedragen op het trekkend voertuig. In dat geval mag de combinatie zwaarder wegen dan 7000 kg. Bij andere soorten aanhangwagens (dan opleggers of middenasaanhangwagens) is het niet toegestaan gewicht over te dragen. ‘Overdragen’ betekent dat via de trekhaak (of andere gebruikte wijze van koppeling) een deel van het gewicht van de oplegger of middenasaanhangwagen door de personenauto wordt gedragen. Er zijn hierbij 2 eisen:

  1. Met het gewicht dat wordt overgedragen mag de personenauto niet zwaarder worden dan 3500 kg. Dat wordt als volgt berekend: de toegestane maximum massa van de personenauto (wat de personenauto volgens het kentekenbewijs mag wegen) - de massa in rijklare toestand van de personenauto (hoeveel de personenauto werkelijk weegt wanneer u erin zit en de oplegger of middenasaanhangwagen trekt) = een bepaald gewicht. Het gewicht dat wordt overgedragen (de toegestane maximum last onder de koppeling) mag niet hoger zijn dan dit bepaalde gewicht.
  2. En het gewicht op de assen van de oplegger of middenasaanhangwagen mag niet zwaarder zijn dan 3500 kg. Het gaat hier om het gewicht dat niet op de personenauto wordt overgedragen.

 

Volgende pagina: Theorie

Copyright by Frits van Zelst - Deze website is ontwikkeld door Digicreations