Oogaandoeningen en het rijbewijs

Een normale gezichtsscherpte (afstand) met eventueel bril of lenzen ligt tussen 0,8 en 1,5. Een normaal gezichtsveld (omgeving, waarschuwingsfunctie)met twee ogen is ongeveer 180 graden, met 1 oog ongeveer150 graden. Als de waarde van het beste oog minder dan 0,7 is vraagt het CBR om een rapport van de oogarts.

Bij het starten van een rijopleiding zal je een gezondheidsverklaring moeten invullen. Deze kan je vinden op mijn.cbr.nl.

Moet jij één van de vragen uit de checklist gezondheidsvragen met ja beantwoorden, dan moet je de gezondheidsverklaring door een arts laten aanvullen en op sturen naar het CBR.

Heb jij ADHD, ADD, of ASS dan vul dan bij de start van je rijopleiding een gezondheidsverklaring in op mijn.cbr.nl , en maakt een afspraak bij een onafhankelijk specialist via www.cbr.nl.
Bij je afspraak neem je de ingevulde gezondheidsverklaring mee naar de afspraak. Na de keuring stuurt de specialist de gezondheidsverklaring tegelijk met het keuringsrapport naar het CBR. Jij wordt benaderd door het CBR vooruitleg en het plannen van een medische rijtest en het vervolgtraject.

LET OP

“Vul alleen ‘ja’ in als je de diagnose ADHD of ADD op dit moment heeft én je hiervoor medicatie gebruikt. Vul ‘nee’ in als je de diagnose als kind kreeg, maar als de behandeling voor je 16e verjaardag is gestaakt. Een arts heeft dan gezegd dat er geen behandeling meer nodig is. Je hebt geen klachten meer en je gebruikt geen medicijnen. Twijfel je? Dan adviseren we je om eerst te overleggen met je huisarts.”

Voor advies of informatie kun je ons bellen. Tel: 0416 272275.

Ook kun je langskomen voor een persoonlijk gesprek.