Bromfiets praktijk in 1 dag!

Als je het theoriecertificaat hebt behaald en je bent 16 jaar,  kun je het praktijkexamen afleggen. De praktijk lessen en het examen worden indien gewenst op één dag gedaan zodat je zo snel mogelijk je bromfiets rijbewijs haalt.

Om je voor te bereiden op dit praktijkexamen zijn er een aantal onderdelen die je moet kennen en kunnen.

De opleiding bestaat uit twee onderdelen. We beginnen de opleiding met voertuigbeheersing om er voor te zorgen dat je goed kunt remmen en een goede basis hebt voor het maken van bochten. Daarna volgt het rijden op de weg. Hierbij wordt extra aandacht besteed aan de plaats op de weg en het afslaan bij kruispunten.

Ons advies voor het praktijk gedeelte is wel om de uren over twee momenten te verdelen. Het wordt vaak onderschat dat 4 uur concentratie, nieuwe dingen leren toch veel van je vraagt en dat komt mogelijk niet ten goede aan het examen resultaat. Onze voorkeur is om twee uur voor het examen te rijden en twee uur op een eerder moment. 

Praktijk bromfietsrijbewijs
praktijk uitleg bromfietsrijbewijs

Bij het halen van het bromfiets rijbewijs wordt geen onderscheid gemaakt of je met een schakelbrommer komt of met een automaat. Omdat het rijden met een automaat makkelijker is wordt er dus examen gedaan met een automaat.

Het is van belang dat je tijdens de lessen en het examen beschermende kleding draagt. Zorg voor een stevige lange broek (spijkerstof) en voor een stevige jas. Ook is het vereist, om een helm en beschermende hoge schoenen te dragen. Als je zelf geen beschermende kleding hebt is dit beschikbaar op de rijschool.

Als je op praktijkexamen gaat heb je nodig:

  • Legitimatiebewijs
  • Helm en beschermende kleding
  • Theoriecertificaat
  • Bevestiging van de reservering (niet verplicht)

Als je praktijkexamen doet op een bromfiets en je bent geslaagd dan mag je ook snorfiets en brommobiel rijden. Ga je op examen in een brommobiel dan mag je als je geslaagd bent uitsluitend in een brommobiel rijden.